fotoarts.pl - forum fotograficzne :: Zobacz temat - Światłomierz zewnętrzny
forum fotoarts.pl

FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: katalog stron foto

Światłomierz zewnętrzny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Fotografia tradycyjna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
igorekz

Gość

PostWysłany: Wto Cze 17, 2003 10:53 am    Temat postu: Światłomierz zewnętrzny Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam.
Zastanawiam sie nad kupnem zewnętrznego światłomierza. Używam Canona A1 (pomiar c.w.) a w fotografi interesują mnie bardzo kontrasty (np. architektura, wnetrza i wszystko gdzie da się pokazać głębokie cienie i jasne powierzchnie razem). Może w takim wypadku warto zastanowić się nad światłomierzem zew.punktowym (np. SOLIGOR SPOT SENSOR II ). Chciałbym wydać max 400-600 zł. Czy możecie polecić mi jakiś model w tym przedziale cenowym?

Pozdrawiam
Powrót do góry
Rev

Moderator
Moderator

Pomocy: 56
Aparat: eos system

PostWysłany: Wto Cze 24, 2003 11:00 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

duzo dobregosłyszaem o seconikach... i chyba tez nie sa najdroższe, w miare uniwersalne zwłasza do światła błyskowego...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
luis112

Gość

PostWysłany: Wto Sty 27, 2004 11:24 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

też sie tym interesuje ale narazie nie mam kasy zastanawiam się nad kupnem czegoś używanego za około300-400zł nadal szukam i polecam abś poszukał w Fotoforum i innych gazetach tego typu potrzebyje tego bo chce se kupić obiektyw bez mikrprocesora a wtedy w moim aparacie nie działa światłomierz
Powrót do góry
grabasz

Gość

PostWysłany: Sro Sty 28, 2004 7:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Spróbuj użyć odpowiedniego filtra do zmniejszenia kontrastu na tyle by oddać szczegóły w cieniach i w światłach .np. w jasny słoneczny dzień przy jasnym niebie gdy występują głębokie cienie
filtr szary neutralny powinien ci pomóc wyrównać różnicę ziemi i nieba
Powrót do góry
fet.fat

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

Aparat: practica plc3

PostWysłany: Pon Wrz 13, 2010 9:49 pm    Temat postu: światło w ciemnym pomieszczeniu i duża głębia ostrości Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam takie pytanie ad. światłomierza zewnętrznego:
chce zrobić zdjecia starą lustrzanką w ciemnym miejscu, z bardzo wysoką głębią ostrości (f16). Potrzebuje do tego bardzo długiego czasu naświetlania. Zdaje sobie sprawę, że nie mogę tego czasu ot, tak sobie wyliczyć i że może mi w tym pomóc światłomierz zewnętrzny. Moje pytanie brzmi:
czy jak zmierze światło w konkretnym już pomieszczeniu, to bede mogła wprowadzić zmienną: wielkość przesłony, i wtedy w oparciu o tą informacje, czy światłomierz zewnętrzny będzie mógł mi podać odpowiedni czas naświetlania? czy światłomierz karze mi po prostu maksymalnie wtedy otworzyć przesłonę i w oparciu o to poda mi czas naświetlania?
Pilna sprawa, proszę o odpowiedź
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jakub23

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 10

Aparat: czarny ;)

PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 2:57 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

na swiatlomierzach sie nie znam, mozesz pomierzyc takim wbudowanym w aparat na otwartej przyslonie i czas przemnozyc x2 za kazde przymkniecie przyslony o kolejna dzialke az do f/16.
Jesli chcesz robic na filmie to przy rzeczywiscie dlugich czasach (rzedu zdaje sie kilkunastu minut i wiecej) czulosc filmu maleje i trzeba wziac na to poprawke i jeszcze odpowiednio wydluzyc czas. O ile? to chyba kwestia konkretnego filmu i czasu, gdzies kiedys widzialem jakies tabele jak to liczyc, albo trzeba samemu poeksperymentowac....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
vanbastek

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

Aparat: 135 / 120

PostWysłany: Czw Wrz 16, 2010 12:52 am    Temat postu: Re: światło w ciemnym pomieszczeniu i duża głębia ostrości Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fet.fat napisał:
mam takie pytanie ad. światłomierza zewnętrznego:
chce zrobić zdjecia starą lustrzanką w ciemnym miejscu, z bardzo wysoką głębią ostrości (f16). Potrzebuje do tego bardzo długiego czasu naświetlania. Zdaje sobie sprawę, że nie mogę tego czasu ot, tak sobie wyliczyć i że może mi w tym pomóc światłomierz zewnętrzny. Moje pytanie brzmi:
czy jak zmierze światło w konkretnym już pomieszczeniu, to bede mogła wprowadzić zmienną: wielkość przesłony, i wtedy w oparciu o tą informacje, czy światłomierz zewnętrzny będzie mógł mi podać odpowiedni czas naświetlania? czy światłomierz karze mi po prostu maksymalnie wtedy otworzyć przesłonę i w oparciu o to poda mi czas naświetlania?
Pilna sprawa, proszę o odpowiedź

Nie.
Zadajesz czas i czułość, światłomierz podaje przysłonę.
Mój ma jeszcze tryb, który podaje EV. Wtedy z tabelek można dobrać parametry (w twoim wypadku konkretną przysłonę i odpowiedni dla niej czas).

Jakub23 napisał:
Jesli chcesz robic na filmie to przy rzeczywiscie dlugich czasach (rzedu zdaje sie kilkunastu minut i wiecej) czulosc filmu maleje i trzeba wziac na to poprawke i jeszcze odpowiednio wydluzyc czas. O ile? to chyba kwestia konkretnego filmu i czasu, gdzies kiedys widzialem jakies tabele jak to liczyc, albo trzeba samemu poeksperymentowac....

Efekt Schwarzschilda
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - forum fotograficzne Strona Główna -> Fotografia tradycyjna Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: